sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Eteneehän...

se meidän sauna hitaasti ja varmasti. Tänä viikonloppuna mies rakensi saunanlauteiden rungot. Kerron teille hieman tarkemmin suunnitelmistamme saunan suhteen. 

Sauna sijaitsee alakerrassa ikkunattomassa tilassa. Alunperin suunnittelimme sinne vastakkain istuttavat lauteet ja kiukaan takaseinälle lauteiden väliin. Suunnitelmilla on kuitenkin ollut meidän prosessimme tapana muuttua aina matkan varrella ja niin kävi tässäkin tilassa. Suunnittelun edetessä totesimme saunan olevan  hieman kapea, jotta sinne olisi saanut vastakkain istuttavat leveät lauteet, joten sen ajatuksen hylkäsimme. Kompromisseja tässä rakentamisessa on aina tehtävä ja tämä saunan "kapeus" taas mahdollisti meille reilun wc:n ja vaatehuoneen. 
 
Seuraavassa vaiheessa ajattelimme toteuttaa saunaan L-muotoiset lauteet niin, että kiuas jää oven vasemmalle puolelle ja laude tulee oikealle puolelle etuseinään saakka. Tämän suunnitelman vuoksi siirsimme saunan oven keskeltä etuseinää jonkin verran kohti vasenta sivuseinää.


En ole juurikaan stailannut tilaa näitä kuvia varten:)

Tämä toinenkaa suunnitelma ei kuitenkaan ollut vielä lopullinen. Nyt olemme toteuttamassa vain yhden noin 80 cm syvän lauteen saunan takaseinälle. 

 
Minun ykköstoiveeni saunan suhteen nimittäin oli, että lauteesta täytyy tulla niin syvä, että siellä on mukava istua jalat ylälauteelle nostaen.
 Oven oikealle puolelle emme ainakaan tässä vaiheessa tee laudetta, vaan se täyttyy pelkällä alalauteella. Nautiskelen ajatuksella, että siinä mahtuu lenkin jälkeen venyttelemään. 


Tuohon oikealle puolelle saunan etuseinään on tulossa kylmävesihana saunan pesua varten. Hana tulee juuri ja juuri alalauteen yläpuolelle ja siitä lähtee letku lauteen alle.
Letku kierretään rullalle lauteen alle, josta sen saa kätevästi esiin saunan huuhtomista helpottamaan. Meillä oli "saunanpesuhana" jo edellisessä talossa. Se oli ystäväni keksintö heidän rakentaessaan kaunista Rauhalaansa muutamaa vuotta ennen meidän Rauhalamme valmistumista. Edellisessä talossa hana  oli saunan oven ulkopuolella pesuhuoneen puolelle, mutta nyt laitoimme sen saunan puolelle katseilta suojaan.

Materiaaleista ja valaistussuunnitelmista kerron tarkemmin lähipäivinä. Lasit ovat muuten tulossa viikolla 5 ja minulla on harras toive, että kolmen ja puolen vuoden (välikoti ja tämä raksa-aika) saunattomuutemme päättyisi.

17 kommenttia:

 1. Kauniit vaaleat paneelit ja hyvä idea tuo saunanpesuhana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Venkku. Itsekin pidämme kovasti.

   Poista
 2. Hana ja letku saunan sisäpuolella lauteiden alla tai muuten vähän piilossa ovat todella hyvä keksintö, jota itse suunnittellin, mutta miehet jotenkin jyräsivät suunnitelmani yli :) Meillä on hana saunan oven ulkopuolella, enkä ole koskaan tullut hankkineeksi siihen rumaa letkua kiepille enkä myöskään erikseen hanaan liitettäväksi ja muualla säilytettäväksi, jote hana on jäänyt lähinnä löylyveden täyttöä varten ja sillä rahalla olisi saanut ehkä jotain muuta kivaa :) Aloittelijan virheitä... Sauna pestään pesuhuoneen suihkulla irrottaen suihkuosa letkusta jolloin siitä tulee ihan ok letku, joka ei tosin yllä kunnolla jokaiseen nurkkaan...Ei mitenkään kätevää eikä järkevää! Kaunis sauna teille tulossa ja ihana IKI kiuas vissiin?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän meilläkin edellisessä oli ja minusta sekin oli jo hyvä. Nyt jalostimme ajatusta:)

   Poista
 3. Ja on muuten sen verran pakko kommentoida vielä lisää, että juuri sauna kannattaisi tehdä ajan kanssa ja itse. Se on helppoa, halvempaa ja tilan tosiaankin hahmottaa vasta kun siinä on seinät ympärillä. Yksi suurimpia ja kalleimpia virheitämme Rauhalaamme tehdessä oli saunan ostaminen Sunsaunalta ja vika ei ollut firmassa, vaan meissä. Teimme mökille vuotta myöhemmin saunan itse ja siitä tuli sata kertaa parempi siksi, että tilan mittasuhteita pääsi miettimään ja käyttötarpeita pohtimaan ja rakentaaman lauteet todellakin paikan päälle ja muuttamaan suunnitelmia, jos näytti siltä ettei homma toimi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme vuoden miettineet saunan toteutusta, joten tästä tulee varmasti hyvä:)

   Poista
 4. Näyttää oikein kivalta ja saunanpesuhana varmasti käytännöllinen. Meillä saunatiloihin saa läpivedon ja sauna tuuletetaan aina saunomisen jälkeen ja se auttaa pysymään raikkaana pidempään.

  Tuli mieleen, että tuohon oven oikealle puolelle alalauteellehan voisi nikkaroida irrallisen penkin, johon voi nostaa jalat tai jos on paljon saunojia, niin siinä voi myös istua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luit varmasti ajatuksen, jota en vielä tähän postaukseen kirjoittanut. Juuri sellaista irrallista ajattelimme saunavision- firman sivuilta löytyvän kuvan mukaisesti. Tuo tuuletus olisi kyllä loistojuttu. Meillä on pesuhuoneen puolella suuri ikkuna, joten jospa se jotain auttaisi.

   Poista
 5. Saunasta tulee hieno ja se tosiaan kannatta tehdä ajan ja ajatuksen kanssa --- siksi meilläkin meni tässä talossa asuen kaksi vuotta ennen kuin pääsimme ensimmäiseen joulusaunaan. Tosin siihen vaikutti sekin, että saunatilat ovat kellarikerroksessa ja sen tekoa ennen pikkaisen hengähdettiin. Tuo saunahanan letku on hyvä idea, meillä on saunan puolella myös hanavaraus, muttei hana ole edelleenkään paikoillaan. Seuravaa postausta juuri väännän samaisesta aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille hana on onneksi pakko laittaa, kun on niin näkösällä. Mutta tosiaan meneehän näissä prosesseissa ja kaikki aikanaan. Meilläkin on jo saunan jälkeiset projekit listattu. Luulen, että siinä vaiheessa, kun kaikki on "valmista", niin aloitan kuitenkin jotain uutta. Täytyy yrittää kuitenkin antaa miehen levätä jossain vaiheessa, sillä hän usein on meidän perheetä ainoa, joka osaa projektini toteuttaa. Täytyypä tulla kurkistamaan saunaanne.

   Poista
 6. Hyvältä näyttää! Ensilöylyt omassa saunassa on mahtava juttu :)

  VastaaPoista
 7. Innolla odottelen kuvia valmiista saunasta. Tulee kyllä hieno:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on jo niin lähellä, että kohta tulee kuvia. Toiveissa päästä lauantaina saunaan.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 8. Minullakin olisi sinulle vielä 11 kysymystä:). Niin ja sauna näyttää kauniilta, pian pääset löylyttelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna haasteesta. Löylyttely on nyt jo tosi, tosi lähellä.

   Poista