torstai 3. toukokuuta 2012

Lomailua ja pihapohdintoja

Vietimme ystäväperheen kanssa viisi virkistävää päivää keväisen lumisessa Kuusamossa laskettelun ja yhdessäolon merkeissä. Hieno loma, joka tarjosi kaivatun katkon meidän perheelle niin monessa suhteessa rankkaan kevääseen.


 Paluu arkeen on aina loistavan loman jälkeen tiukkaa ja tällä kertaa sitä haastoi vielä lumen sulamisen myötä pihamaalta paljastunut lohduton näky. Kaempaa näytti vielä ihan hyvältä,mutta lähemmin tarkasteltuna sitten jo melko karulta. 
Kahden viikon päästä näyttää toivottavasti jo paremmalta kaivinkoneen tasattua etupihan maan ja leviteltyä mullan.  Kiertelimme pihasuunnittelijan kanssa tänään tuota etupihaa ja tarkensimme suunnitelmia. Hyvä siitäkin vielä tulee. 

Jos etupiha onkin lohduton, niin talon toinen sivupiha lohduttaa vähän. 


Tästä tehdään kiviportaat. Muutama porras jo alkuna. 

Takapiha tekeekin sitten jo iloiseksi. Takapihan korkea kohta, heti talon takaa lähtien, jätetään luonnontilaan  tänä ja ensi kesänä rakentuvaa suurta terassia lukuunottamatta.


Hienoisena toiveena on, että tuo metsänpohja pikkuhiljaa palautuisi kauttaaltaan hyvinvoivaksi sammalikoksi ja varvukoksi. Pihan korkeimmalta kohdalta laskeudutaan suuren siirtolohkareen vierelle tehtyjä kiviportaita alapihalle.

 
Siirtolohkareiden "syliin" on tontin räjäytyskivistä rakennettu istutusaltaita. Niihin tulee muun muassa alppiruusuja, pensasmustikkaa, kuukausimansikkaa, yrttejä, maanpeitekasveja ja kuunliljoja.
Takapihan alimpaan osaan tulee hyötypiha. Pihalle istutimme viime kesänä valkoapilaa ja kovasti jo odotankin sen vihertymistä. Kasvilavalaatikoiden sisältöä pitäisi pikku hiljaa alkaa tarkentelemaan ja luulenkin, että joudumme käymään hienoista neuvottelua perheen pienen väen kanssa laatikkojen sisällöstä. Toiveita kun on niin monenlaisia ja tilaa vain melko rajallisesti.


Tänään saapunut omenapuu odottelee istuttamista

Mustaviinimarja on jo puhjennut silmuihin.

Vaikka työtä tuossa pihassa vielä täksi kesäksikin riittää ja näky on tällä hetkellä lohduton, niin oikeastaan jo odotan innolla, että pääsen mylläilemään. Tähän mylläilyyn olen jo alkanut valmistautua luopumalla niin rakkaiksi tulleista rakennekynsistä :)


3 kommenttia:

 1. Tervehdys, teille näyttää tulevan todella upea hieno piha. Kunpa meilläkin olisi tuollaiset puitteet. Minkä kokoinen tonttinne on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Puitteet täälllä saaristokaupungissa ovat hienot. Kalliosta, kivistä, vedestä sekä metsästä pitävälle ihanteelliset. Tonttimme on 1200 neliömetriä.

   Poista
 2. Ihanat puitteet kyllä!
  Meillä hiekkainen tasamaatontti (vielä) ja toiveissa saada tästäkin piha..
  Meillä vaan ei ole ensimmäistäkään lohkaretta tai muuta mistä aloittaa,
  että täältä vinkkelistä katsottuna teidän pihahan on hyvällä mallilla :-)

  VastaaPoista